Pages

Saturday, July 15, 2017

MUET Speaking


Hi guys. Wohoo. Back again🙋
Actually masa lepas habis MUET Speaking tu nak update blog tapi tak kesampaian sebab busy.
Alhamdulillah, finally selesai 1 task. Another 3 task is waiting me which is Writing, Reading and Listening on 5 August.

So, group Syilah kira 5 group yang pertama waktu pepagi tu. Alhamdulillah again, dapat task yang senang. Soalan dia lebih kurang sebegini:
  • A good team comprises a member with different qualities. What are these qualities?
Candidate A: willingness to contribute ideas
Candidate B: willingness to accept different views
Candidate C: willingness to cooperate
Candidate D: willingness to work hard

Lain-lain soalan yang Syilah dapat setakat ni pula ialah:

  • The suitable documentary to attract visitor to Malaysia.
Candidate A: Popular street food
Candidate B: Malaysian festival
Candidate C: Traditional performances
Candidate D: Visit historical site

  • What kind of gift that you will give to our foreign guest?
  • The best way to get a job in the future.
Candidate A: Temporary job
Candidate B: Workshop
Candidate C: Community skills
Candidate D: Latest information about the job

So, setakat tu jelah yang Syilah dapat infonya. Syilah dapat Candidate B tau. And I hope me and whoever take exam MUET will get band 3 above. Amiin, Insya Allah😃




My classmates, my family.
6 Amanah 2016/2017💓


Candid photo.

These photo all taken yesterday. 

Thank you for reading.
See ya in next entry.

p/s: I have an exam this Monday and Tuesday. Wish me luck😉

Friday, July 7, 2017

7/7/2017



Well, hello there🙋
What a nice date right. 

It's just a random post because I really don't have any ideas to write. But, I did it because I think I want to write something. Weird, right?😆
So, just want to inform something that starting next week I will be busy. Busy with exam, MUET Speaking, sports and many things😪 *wish me luck MUET Speaking this Tuesday😱😱😱


Oh, btw whoever reads my old post, it's just only that days. Well, kinda sad and pissed off but come on it's a normal things. In life, we are not gonna be always sad as well as during happy time. Everything was running smoothly. We can't run away from the problem. We have to finish and fix it in any way. Live happily and forget the negative side😄👌 *reminder to myself too😅

Okay, I think that all for today.
Thank you for reading and Happy Blogwalking.
See ya in another post👋👻



Wednesday, July 5, 2017

Kenapa?



Kenapa orang suka ambil kesempatan bila kita buat suatu kebaikan terhadap diri mereka?
Kenapa orang tak pernah nak faham apa yang kita rasa?
Kenapa susah orang nak appreciate kita?

Kadang, aku penat.
Kecewa. Sedih.
Sebab orang tak menghargai apa yang aku buat terhadap diri mereka.

Bukan kecewa sebab putus cinta.
Tetapi, disebabkan seorang kawan.
Kita cuba untuk menyelami hatinya, memahaminya.
Tapi.......
Kenapa dia tak perasan dan langsung tak appreciate apa yang kita buat terhadap diri mereka selama ini?
Kita cuba untuk jadi kawan yang terbaik buat diri mereka, 
Tapi, mereka melayan kita dengan kejam hingga hati kita sendiri tidak terjaga dan terguris.
Bagai retak seribu.

Sehingga hati ni menjadi sedih.
Sedih dengan tindakan mereka yang tidak pedulikan kita.
Dan yang mampu kita lakukan hanya dengan berdiam diri.
Dan menahan segala keperitan dan kesedihan hati dengan sendiri.

Tiada sesiapa yang mengetahui.
Hanya diri kita yang merasa.

Kadang juga aku persoalkan diri aku.
Tidak cukupkah layanan dan kasih sayang aku sebagai seorang kawan atau sahabat terhadap diri mereka?
Apa yang perlu aku perbaiki untuk menjadi kawan atau sahabat yang terbaik?

Sedih.
Cukup sedih.
Tak tergambar dek perasaan.

Tuesday, July 4, 2017

Open House Raya


Wassup. Back again and Selamat Hari Raya Aidilfitri to all my readers. 
Yes, terlalu lama sangat tak update blog atas faktor kemalasan dan busy. Dan sekarang kita dah masuk bulan Julai😱😱😱 Time flies so fast mayn.

Cuti seminggu sememangnya sangat pendek tapi at least ada cuti, right? Dan dapat luangkan masa beraya bersama family and jumpa sanak saudara especially family dari Sabah. Even tak dapat balik Sabah but abah booked kan ticket flight from Sabah to Semenanjung kat nenek and aunty Syilah. Wuuu, so happy!😁

Alright, tanpa membuang masa Syilah nak share story masa hari Khamis yang lalu, 29 Jun 2017, rumah Syilah buat open house🙆😆 Sebab buat, sambut kedatangan nenda dan aunty tercinta dari Sabah. So, ada jemput ramai saudara and kawan-kawan Syilah juga. Sekali jalan lah kiranya😅 So, I will share the moments masa hari kejadian dengan kawan-kawan Syilah. 


Ok, these is my 1st guest on that days💙


Kawan dari zaman sekolah menengah sampai sekarang. Her name is Wina btw for short. Merangkak my besties💓


Ta-daaa. A few girls 6 Amanah. Ramai tak dapat datang sebab well Syilah buat open house Raya Kelima tu so ramai yang kat kampung and beraya with their family. Sis faham, yang hadirkan diri masa tu pun dah cukup memandai😉


TT ft Laguna. (That's our group deskmates name lewls😝)
Excuse us, okay hehe.


My deskmates sepanjang setahun setengah ni. Pssst, ada sorang tak dapat join sebab dia kerja that time.


Yang ni lagi 2 orang tak cukup sebab memasing kat kampung lagi. Besties since sekolah menengah and being with me through ups and downs💕


Aiman Firhad and Afiq. Thanks weh 2 orang LELAKI je hadir sebab yang lain semua kat kampung. 


This 3 gegirls ni always rajin hadirkan diri bila orang buat open house since tahun lepas lags haaa. Thanks, gang purple💟


Part 1. TERIMA KASIH SEMUA YANG HADIRKAN DIRI.


PART 2. 


Tetamu terakhir. TERIMA KASIH!


TERIMA KASIH DATANG, Silvi Putri Utami💖💋


TERIMA KASIH yang membaca story saya sampai habis, HEHEHEHE😂✌

Maka, tamatlah kisah pada hari ini. Kena focus untuk last sem ni huhuhu. Next week MUET Speaking weh + ada exam lagiiii. Huwaaa, fighting for myself!💪

See ya in next post.
Bye.




Copyright© All Rights Reserved sitisyilah.blogspot.com