Pages

Wednesday, November 30, 2016

MUET oh MUET



"Sometimes you just need to slow down, remain calm, breathe, and simply let life happen."

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera πŸ‘€ 

Syilah dapat banyak request buat entri ini dan itu. Alhamdulillah. Ada masa Syilah akan update satu persatu.
Buat Karimah nanti Syilah update movie yang Syilah selalu tengok tau and yeah I found my gang yang sama ambil STPM and sama course and sama umur and banyak lagi. Wow! So excitedπŸ˜†πŸ˜… 

Buat Alif, sebab dia request buat entri pasal MUET. So, here we go!


Nak cerita panjang pun tak reti sebab Syilah ambil test MUET pun masa sem 1. Baru test, belum ujian sebenar lagi*ujian sebenar tahun depan(2017) 

Tapi, Syilah akan cerita based on my experience.
First exam masa tu ujian 1, masa tu baru nak merasa macam mana jawab soalan dalam bentuk STPM. First exam biasa-biasa, senang-senang dia bagi, reading! Then, untuk trial pula, baru ada 4 stage ni.
Speaking, Listening, Reading and Writing.
Markah paling banyak kat Reading tau.
Speaking-45
Listening-45
Reading-120
Writing-90
So, total 300 marks.
Dan band berapa yang akan tentukan kita tahap pencapaian kita.
If,
Band 1, kira band paling low sangat: 0-99 marks
Band 2: 100-139 marks
Band 3, ikutkan band ni tahap sedang-sedang: 140-170 marks
Band 4: 180-219 marks
Band 5: 220-259 marks
Band 6, the highest band: 260-300 marks
Nak tau kita band yang mana? Totalkan keempat-empat 4 stage yang kita dah tempuhi, dan dapatlah markah dia.

And kalau dapat band 3 pun dah kira bersyukur kot sebab orang kata dah lulus tu masuk U, huhuhu.
So, masa ujian haritu pun dalam keempat-empat ni, markah highest Syilah pun kat Reading. Yup, reading memang susah. Kena baca banyak kali nak faham maksud dia.
Tapi, nak skor band yang bagus, mestilah kena balance and get highest mark for keempat-empat ni.
Speaking pun kena fluent tau.

Speaking ni pula dia dibahagikan kepada 2, individual and group.
Group ada 4 which is Candidate A, B, C, and D.
So, nanti time exam tengoklah list name kita geng dengan siapa and kita ni Candidate berapa.
Masa tu Syilah dapat Candidate A weh. Dahlah 1st time kena Speaking and nervous dia ya Allah sampai terketar-ketar. Boleh pula masa tu otak blank and tak banyak cakap. Markah pun sikitlah kan, haih pesan untuk diri sendiri, tahun depan jangan buat perangai lagi macam niπŸ˜…
Sudahlah Candidate A lepastu nak bercakap pun alahai......

Untuk Listening pula, sini senang skor. Insha Allah jika anda tidak ada sebarang masalah pendengaran. 
Banyakkan tengok movie English without subtitle. Lepastu dengar cara percakapan dorang. Sangat membantu!
Nama kita dahlah bermula dengan S tau, lepastu masa dalam bilik exam, duduk kat belakang sekali, radio kat depan. Nak kata pekak ke apa taktau lahπŸ˜‚
So, nak dengar dengan teliti kalau Listening ni, Syilah tutup mata and catat apa yang patut kat atas kertas tu.

Writing ada 2 task kot. Ke setiap sem sama ke tak eh? Betulkan saya jika salah.
So task 1 kena buat Report Writing. 40 markah. 
Adehhh, ni yang lemah kena analyze graf atau apa-apa data yang dia bagi then kita kena buat conclusion.
150-200 patah perkataan sahaja.


Ini contoh graf dia.




Ini contoh yang cikgu MUET Syilah sediakan. Cikgu Syilah ni memang rajin sikit, sebab tu dia banyak bagi kata kunci yang sesuai untuk kita praktikkan.

Untuk task 2, dia minta kita buat Extended Writing, 60 markah.
Yang ni macam biasalah kita kena buat essay yang sangat panjang berjela sebab dia nak TIDAK KURANG DARIPADA 350 PATAH PERKATAAN huhuhu. Selalu stuck kat sini sebab kesuntukan idea. 

And yeah lastly Reading.
Tips nak skor kena banyak membaca dan highlight keywords.
Perbanyakkan bahan bacaan yang boleh dipercayai, contohnya, Readers Digest, Time Magazine and so on. Banyakkan membaca isu-isu semasa kat newspaper juga macam, The Star, New Straits Times, and so on.
And paling penting!
Menilai artikel secara keseluruhan. Kebarangkalian dia HOTS(Kemahiran Berfikir Aras Tinggi). Sebab dia kekadang minta kita apa keseluruhan daripada setiap artikel yang diberi.

Okay. Got it?
Maaf kalau ada yang terkureng sikit or apa. This is based on my experiences.
And Good Luck πŸ’ͺ😊
Harap dapat membantu.















4 comments:

Muhammad Alif said... [Reply]

nice..tq ya..ahhaha tgk mcm susah, awal nye amik muet..hahhaha

Siti Syilah said... [Reply]

@Muhammad Alif takdalah susah mana pun, bila dah try amik, senang je hehe :)

Niaisyahlah said... [Reply]

Fuyoo akak syilahh pnjg lebar terangkan thank u ye muah muah kuah muah

Karimah Zulkafali said... [Reply]

Saya pun score highest untuk reading. speaking lemah sangat :(

Copyright© All Rights Reserved sitisyilah.blogspot.com