Pages

Thursday, December 31, 2015

Tag Question by Syamsid Blog

Image result for assalamualaikum
Bismillahirahmanirahim...







So, Syilah kena tag question back by Syamsid :)



1. What's your fav Doa from the Quran?

Doa seorang anak kepada ibu bapa.

رَبِّ اغْفِرْ لِيْ وَلِوَالِدَيَّ وَارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِيْ صَغِيْرًا

"Ya Allah, ampunilah aku dan kedua orang tuaku, serta berilah rahmat kepada kedua-duanya, sebagaimana mereka mendidikku pada waktu kecil. Amin."

Selain itu, doa supaya dipermudahkan segala urusan.
اللَّهُمَّ لاَ سَهْلَ إِلاَّ مَا جَعَلْتَهُ سَهْلاً وَأَنْتَ تَجْعَلُ الحَزْنَ إِذَا شِئْتَ سَهْلاً

"Ya Allah, tidak ada kemudahan kecuali yang Engkau buat mudah. Dan Engkau menjadikan kesedihan(kesulitan), jika Engkau kehendaki pasti akan menjadi mudah."



2. If you have an opportunity to go around the world. Which country do you like to visit the most?

Image result for mekah

Ramai yang nak pergi ke Kota Suci Mekah. Begitu juga dengan Syilah. Insha Allah jika ada rezeki, akan ku jejak kaki ke sana. Amin.

Image result for japan

Besides that, Syilah teringin gila nak pergi ke Japan. And baca kisah yang menarik kat sana pun dari Syamsid Blog ;) Insha Allah, ONE DAY.



3. What type of guy/girl do you like/attract? Hey, your mom gonna ask you someday. Haha
Nakalnya soalan ni HAHAHA. Disebabkan Syilah ni seorang perempuan, so of coz Syilah more attract to guy HAHAHAHA :p 
Syilah suka lelaki yang kelakar, ada gaya tersendiri, tak panas baran, hormat orang tua, bekerjaya(of coz) and more important dia pandai ambil hati Syilah dan pandai jaga hati ni :D



4. What do you want to achieve in your life?
Memandangkan Syilah ni baru lepasan SPM, so sambil menunggu results of coz di samping nak results yang cemerlang, Syilah nak sambung study. Haih, I wish I could study abroad. Nak sangatttt. Other than that, berjaya dalam hidup baik di dunia mahupun akhirat. Insha Allah



5. We already've know Nabi Muhammad SAW is the best Role Model for Mankind, there's a lot of achievement he do with his great attitudes. So here's the question. So which of his character/personalities do you want to follow it forever?
Amboi, soalan macam KBAT :p
Okay, here my answer. Nabi Muhammad SAW dikenali dengan sifat yang penyabar. Walaupun bermacam ujian dan musibah yang ditimpanya, beliau menempuhinya dengan penuh kesabaran. Pada pendapat Syilah, disebabkan sifat kesabarannya yang tinggi lah patut dicontohi oleh semua umat Islam.
Selain itu, beliau berhati lembut kerana mudah memaafkan kesalahan hamba-hambanya. Beliau tidak membalas balik perbuatan mereka, malah memaafkan kesalahan mereka. Wallahualam. Begitu baik budi pekerti Nabi Muhammad SAW yang patut kita contohi.



Ok. Finish. Yay :)
Buat masa ni Syilah taktahu nak tanya soalan apa. So, setakat ni je QUESTION and ANSWER by Syilah :D











1 comment:

Syamsid Dhuha said... [Reply]

Hahaha soalan KBAT ! haha , Btw thank you so much for answering my question . This is the best so far . The truth is of my first and the last question (1 , 5) Why did I ask those question , I just want that , we all remembered that nabi Muhammad SAW is the best role model to us all especially muslims like us . I don't want people ignore his great achievement either . there's so many that we called ( luar dari kawalan ) and I'm one of them too . So I keep on remembering n I want to share that our religion ( islam ) is important . And for the first question which I ask "What's your favourite Doa from the Quran ?" . So people will know "Kalau saya susah saya nak minta bantuan siapa?" , Eventhough I'm not Ustaz but as muslim this is important bcs we know DOA is powerful . Keep on praying . In shaa Allah there's always a help between you and Allah SWT . :D . Okay that's all . Haha Once again . Thank you (^_^)

Copyright© All Rights Reserved sitisyilah.blogspot.com