Pages

Friday, January 22, 2016

Apa itu IMS?

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
Assalamualaikum...

Topik kita pada hari ini about LELAKI. Selalu masalah berkenaan perempuan je kan? So hari ini dengan sukacitanya Syilah nak bercerita serba sedikit atau berkongsi mengenai salah satu simptom yang ada pada seorang LELAKI. Haaa, jangan tak tahu selain perempuan yang mengalami PMS, lelaki pun ada tau. 
Jom baca untuk maklumat lanjut!











Seperti biasa bila scroll twitter je mesti terbaca bermacam berita. So, Syilah nak kongsilah kat semua pembaca blog Syilah :)

Antara punca IMS atau Irritable Male Syndrome ini ialah bila mereka stress. Selalunya dikaitkan dengan stress yang kronik. Masalah kewangan, perubahan hormon testeron dan masalah fizikal & spiritual.

Antara simptom mereka ialah:

1: Hypersensitive
2. Anxiety(Kerisauan)
3. Frustation(Kekecewaan)
4. Anger(Kemarahan) -ini adalah simptom yang sangat kerap berlaku, letusan emosi sebegini biasanya adalah tahap kritikal yang selalunya berakhir dengan pentengkaran.

Antara keadaan yang dilalui:

1. Merajuk
2. Melenting
3. Marah-marah
4. Pening
5. Keletihan
6. Berleter (maybe sebab penat telinga nak mendengar kot HEHE :p)


Bagaimana nak atasi? 

Stay cool dan relax. Macamana bila orang perempuan kena PMS, selalunya banyak berehat. Selain itu, carilah coklat. Coklat dapat menaikkan hormon serotonin yang meredakan sindrom PMS. Sebab ia mengurangkan stress dan menghasilkan ketenangan :)

Maklumat tambahan kepada pelajar lepasan SPM 2015:

Kepada pelajar lepasan SPM 2015, boleh lah check markah kokorikulum korang masing-masing di SINI :)



Alhamdulillah, Syilah bersyukur sangat-sangat sebab markah koko Syilah pun memuaskan. Semoga keputusan SPM pun memuaskan. Good luck batch 98'!


Akhir kata, terima kasih sebab sudi baca sampai habis. Dapatlah kamu semua satu lagi info Kesihatan dari Doktor Syilah :p

Sekian sahaja untuk hari ini.
Bye!







4 comments:

najwa zahid said... [Reply]

lelaki pon ada mood swing? risau pulak. perempuan kita boleh lah faham. kalau lelaki, acano nak memujuk nya

Beeha Azman said... [Reply]

good info dear. TQ. :D

HaziqaHanis:) said... [Reply]

Adoilaa.. Baru tau lelaki pun ada timing dia ye hahaha lawak betul

ID CHLYSE said... [Reply]

Lelaki bermood swing aduhhh aduhh susah. haha risau pula nak kawin xD

Copyright© All Rights Reserved sitisyilah.blogspot.com